Suport en els Domicilis, dues visions d’un mateix projecte

Suport en els Domicilis, dues visions d’un mateix projecte


En aquesta edició de Fulles de Roure hem volgut entrevistar la Salut, la coordinadora del projecte de Suport en els Domicilis, i recollir el testimoni d’una usuària, l’Antònia,  per veure els diferents punts de vista d’un mateix projecte.

Salut Camps, cap d’Àrea de Gent Gran

La Salut, com a cap d’Àrea de Gent Gran de la Fundació Roure, s’encarrega de coordinar els projectes dedicats al suport a persones de la tercera edat, entre els quals el projecte de Suport en els Domicilis.

Els objectius principals d’aquest projecte són l’atenció a les persones grans que necessiten serveis de neteja i acompanyament en la compra. A més, el projecte és també un recurs d’inserció laboral per a les auxiliars de neteja, a qui s’ajuda amb un acompanyament continu en diversos vessants (socioeconòmic, de salut, d’habitatge, etc. )

Les treballadores socials dels serveis socials són les encarregades de derivar la major part de les persones que necessiten d’aquest servei. Tot i això, en moltes ocasions és gràcies al boca-orella dels mateixos usuaris que ens arriben alguns casos. Són ells mateixos que animen veïns, amics i familiars a contractar el servei. Actualment els barris als quals donem servei són: Ciutat Vella, Eixample, Sarrià, Sants, les Corts, Horta-Guinardó. I les tarifes s’acorden directament amb els usuaris, després d’una xerrada en confiança per conèixer els seus ingressos i despeses, per calcular què pot pagar cadascun.

Però, no tot són clients socials. Actualment hi ha una nova línia de servei en pisos turístics i pàrquings, gràcies a la qual es pot donar feina a més dones i aconseguir més ingressos a preu de mercat. Aquest any també s’ha començat a treballar amb Dinamica Distribuciones fent la neteja de les seves oficines.

Els reptes per a aquest 2019 que es plantegen per al projecte de Suport en els Domicilis són continuar creixent i poder atendre més persones que ho necessiten, i també poder prestar el servei a empreses per a sufragar la deficiència econòmica dels casos socials i oferir més llocs de treball a persones que ho necessiten.

El testimoni de l’Antònia

L’Antònia fa més de vuit anys que és usuària de Suport en els Domicilis, és una veïna del barri i aquest any compleix 88 anys. Diverses noies han anat a casa seva a fer el servei de neteja dins del projecte de Suport en els Domicilis, un cop cada quinze dies. Actualment la Cristina és l’auxiliar que l’atén, i quan hi va, l’Antònia l’ajuda a netejar les cadires, asseguda, i passen una estona xerrant sobre coses de les seves vides.

L’Antonia és una persona perfeccionista i li agraden les coses ben fetes. També és una gran lectora, llegir li va molt bé per a passar algunes estones. Com que viu en un edifici del barri vell, tot i que viu en un segon pis, el fet de pujar i baixar les escales li suposa un gran esforç; per això li costa sortir de casa. Normalment surt els divendres amb la seva germana a fer un volt.

Segons les paraules de l’Antònia “sense la Cristina no podria fer res a casa, significa molt per a mi que vingui a ajudar-me i estic molt agraïda”. A més, gràcies al conveni que la Fundació Roure té amb els Amics de la Gent Gran, l’Antònia rep cada setmana la visita d’un dels seus voluntaris, amb qui comparteix estones i tertúlies. Tant és així, que per Nadal li va regalar unes entrades per a anar al teatre plegats.