Un projecte comunitari anomenat Riborquestra

Un projecte comunitari anomenat Riborquestra

Durant la cloenda de l’Escola d’Envelliment Actiu, un grup de músics de diverses edats ens va amenitzar la vetllada…. Ens vam quedar amb ganes de saber-ne més i els hem fet una entrevista per donar a conèixer aquest projecte anomenat Riborquestra.

Parlem amb l’Andrea Peiron Martín i en Nil Barufel Gaspar:

—Andrea, Nil, què és la Riborquestra?

—La Riborquestra és una associació sense ànim de lucre que treballa pel benestar de les persones que viuen a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, des d’una mirada comunitària. L’associació treballa en xarxa amb centres educatius, administracions i entitats socials. Ens agrada parlar del barri educador, ja que, entre diversos agents, contribuïm a l’educació i treballem a través de la música amb orquestres, cors i ara amb batucades i combos.

En un inici el professorat feia les classes de manera voluntària, i quan va arribar la primera subvenció ja van poder fer aquest treball de manera remunerada.

—D’on sorgeix la idea?

—La idea sorgeix l’any 2012 de famílies i professors per tirar endavant un projecte previ. Degut a la crisi, la fundació que portava aquest projecte va haver de tancar, i es va pactar donar els instruments als alumnes perquè no es perdessin.

L’objectiu era obrir un espai de pràctica i educació artística al Pou de la Figuera per apropar els instruments associats a una educació més elitista i que no estaven a l’abast de tothom, com són la corda fregada, la flauta o el clarinet, a la població que viu als entorns del Pou.

—Si alguna persona s’hi vol apuntar, què ha de fer?

—El projecte està obert a tothom, sàpiguen música o no. Deixem instruments a qui ho necessiti. Es paga una quota simbòlica, ja que entenem que ningú podria pagar el 100 %. Responsabilitzem els alumnes perquè siguin conscients i paguin el que puguin.

Tenim un cor d’adults. Ens encantaria tenir tres generacions juntes i que petits, mares i pares i avis formessin part de la Riborquestra.

—On feu els concerts?

—Els llocs són diversos. Tenim un gran projecte per trimestre i s’implica a tots els participants. Hem fet actuació al Born Centre de Cultura i Memòria, al Convent de Sant Agustí, a l’Església de Sant Pere, al Convent de Sant Agustí, als centres educatius i també a l’espai públic, perquè creiem que és una manera d’apropar-nos al barri.

—Edats dels músics?

—No organitzem els grups per edat, sinó pel nivell amb l’instrument. No tenim local propi i els divendres quan anem d’un espai a un altre se’ns pot veure amb tots els instruments pel barri, cosa que creiem que és una manera de fer-nos visibles i captar més persones.

Aquest any hem treballat també en horari lectiu a 2n de Primària de l’escola Cervantes i a 1r i 2n d’ESO de Institut Verdaguer. Al setembre engeguem a Pere Vila. També fem extraescolars.

—On assageu? —Assagem al Pou de la Figuera, a l’escola Cervantes, al Palau Alòs i a l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (Espai Sardana)