10 maig Data de caducitat o consum preferent?
10/05/2017
Coneixeu la diferència entre data de caducitat i consum preferent? Aquest tema confon moltes persones, així que per petició vostra, hem parlat amb la Marta i la Soco, (responsable del rebost i responsable de l’àrea de Projectes assistencials, respectivament) perquè ens informin sobre aquest tema tan actual com poc conegut.
Data de caducitat
Després d’aquesta data, el producte no ha de consumir-se perquè existeix el risc que estigui en mal estat o tingui bacteris patògens. És el cas de carns i peixos crus i frescs, pastisseria i productes làctics fets amb llet NO pasteuritzada. Per aprofitar els aliments que caducaran aviat, s’aconsella congelar-los; en descongelar-los cal mantenir-los a la nevera i consumir-los abans de 48 hores.
Consum preferent
S’aplica als productes més duradors i indica la data fins a la qual el producte manté totes les seves propietats. Si s’ha conservat de manera adequada, el seu consum després de la data no comporta riscos per a la salut.
L’aparició de la data de consum preferent va pretendre evitar el malbaratament de menjar, ja que la data de caducitat acostumava a ser molt anterior a la caducitat real del producte. El període de consum varia segons la naturalesa dels productes.
A més, hi ha alguns aliments que per si mateixos són conservants, com vinagre, oli, mel, sucre i sal, en el qual cas no s’ha de parlar de data de caducitat sinó de consum preferent.
En qualsevol cas, és important la manera com es conserva el producte, és a dir, que transcorri el temps més breu possible des que l’adquirim fins que el posem a la nevera.